Rollen: de regisseur, de acteur en de toeschouwers

Na afloop van een toneelstuk raakt de regisseur met een van zijn actrices en twee toeschouwers in gesprek over de manier waarop zij het toneelstuk hebben beleefd. De verschillen in perspectief maken meer zichtbaar van het “echte leven” dan je in eerste aanleg zou denken.

 

Het gesprek

De regisseur vertelt gepassioneerd hoe mooi hij het vond dat zijn acteurs perfect uitvoerden wat hij bedoelde. Zij vulden zo mooi in hoe hij het voor ogen had toen hij met dit project startte. Hij genoot ervan dat de aanwijzingen die hij vanaf de zijlijn gaf door de acteurs als vanzelf werden opgepikt.

De actrice vertelt gepassioneerd hoe mooi zij het vond dat zij zich echt kon inleven in de rol die ze speelde. De interactie met de andere acteurs leek geen toneelspel maar voelde bijna als realiteit. De teksten die zij uit haar hoofd had geleerd, kwamen als vanzelf en zonder hapering en de emoties die ze in haar spel probeerde te leggen voelden als echte emoties.

De ene toeschouwer vertelt gepassioneerd hoe hij werd meegezogen in het verhaal, zich kon inbeelden in de verschillende karakters en verrast werd door de verschillende verhaallijnen die in het stuk samenkwamen. Alleen het slot, ja dat zou hij graag anders hebben gezien. Geen happy-end en dat maakte dat hij zich na afloop eigenlijk wat verdrietig voelde.

De andere toeschouwer vertelt dat zij eigenlijk steeds werd afgeleid door de druk gebarende regisseur die volop bezig was met zijn rol aan de zijlijn. Het stuk zelf had ze eigenlijk niet gezien doordat ze meer gefascineerd raakte door de regisseur zelf dan door het spel op het podium.

 

Perspectieven

Vier perspectieven op hetzelfde toneelstuk. Het echte leven is net als dit toneelstuk. Ieder vervult een rol en ieder heeft zijn of haar eigen beleving. De vraag die je voor jezelf kunt stellen is welke rollen jij wil vervullen in het toneelstuk van jouw leven. Wil je de regisseur zijn, die vanaf de zijlijn anderen het spel laat spelen? Wil je de acteur zijn die het spel speelt op aanwijzing van anderen? Of wil je toekijken hoe het spel van het leven door anderen wordt gespeeld?

Of wil je misschien liever zelf de regie nemen over jouw eigen leven, jezelf zijn in plaats van een rol spelen en midden in het leven staan in plaats van toekijken?

 

Coaching

In coaching gaat het vaak om deze levensvragen. Welke rol wil ik spelen in mijn eigen leven, waar word ik gelukkig van, waarin kan ik succesvol zijn en durf ik wel mijn eigen keuzes te maken?

De antwoorden op die vragen zijn voor ieder mens anders. Ieder mens heeft het vermogen om een eigen invulling te geven aan zijn of haar leven. Maar ieder mens wordt ook beïnvloed door anderen en de verwachtingspatronen die anderen van hem of haar hebben. Coaches vervullen vaak de rol van spiegel; neutraal, onbevooroordeeld, zonder eigen doelen en alleen maar betrokken om jou te helpen om jouw eigen keuzes te maken.

Wat een prachtige rol is dat toch, coach!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.