Dus teruggaan heeft geen zin

WE ZIJN NU AL ZO VER GEKOMEN, DUS TERUGGAAN HEEFT GEEN ZIN!

Klauterend over de rotsen aan de kust van Zuid-Frankrijk; lastig stukje – best stijl en veel losse stenen – dus bij elke stap even goed opletten. En dan kom je een jong gezin tegen; pappa en mamma met twee jongetjes van 5 en 6 jaar oud. Moeder met een baby in de draagzak op haar buik en vader met een kleine van een jaar of twee in een draagzak op zijn rug. Een mooi gezinnetje.

Wie bedenkt het om met vier kleintjes klauterend een tocht van een kilometer of tien te maken, denk je dan. En de kant die zij op aan het klauteren zijn, is ook nog eens vele malen lastiger dan waar ze vandaan zijn gekomen. De bezwete gezichten van de twee kleine mannen laten zien dat ze het eerdere stuk ook al niet makkelijk vonden op hun gympies.

Gelukkig vroegen ze ons of ze de goede kant op gingen, dus alle reden om hen uit te leggen dat het volgende stuk lastig is en niet echt geschikt is voor kleine kinderen. Dus terugkeren als je halverwege bent, leek ons dan ook een logische keuze.

En dan…. Krijg je de beslissing die je vaak ook in coaching tegenkomt bij mensen, namelijk:

We zijn nu al zo ver gekomen, dus teruggaan heeft geen zin!

Vrolijk trok het gezin ploeterend, zwetend en steunend verder op weg naar het onbekende. Met pappa die druk bezig bleef om de twee kleine stuiterballen op het rechte pad en op de berg te houden.

Zoals altijd hoop je maar weer dat het goed afloopt en er geen ongelukken gebeuren. En hoop je tegelijkertijd dat mensen wel leren dat waar je vandaan komt en wat je bereikt hebt, er vooral voor heeft gezorgd dat je staat waar je nu staat. Wat je gedaan hebt, heeft intussen geen enkele relevantie voor de volgende stap die je maakt. Doorgaan, blijven staan of omdraaien is altijd een keuze die je in het “nu” moet en kunt maken, met alle ervaring en wijsheid die je hebt opgedaan en met de blik gericht op waar je naar toe wilt en kunt.

De context waarin je keuzes maakt, kun je niet altijd beïnvloeden. Maar de wijze waarop je in die context beweegt, is en blijft altijd jouw keuze en jouw eigen verantwoordelijkheid.

Comments

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.