Hoe beleef jij Moederdag?

Moederdag, voor veel gezinnen een dag om stil te staan bij de belangrijke rol die moeders in hun gezin spelen. Binnen veel gezinnen ook een dag waarin het gemis van een overleden ouder of kind nog meer wordt gevoeld. Voor een gebroken gezin zoals het onze een dag met een heel ander verhaal.

 

Zonen

Zaterdagavond. Fijn, twee van mijn drie zonen thuis voor een barbecue om de verjaardag van de oudste te vieren. De jongste staat op zijn werk de sterren van de hemel te koken en kan er helaas niet bij zijn. Ik kijk naar de 2 volwassen knappe mannen tegenover me, 26 en 24 alweer. Ik zie hun sterke band, hoe zij elkaar ook zonder woorden altijd lijken te begrijpen. Ik kijk naar hen en zie waar hun levensverhaal kleur en tekening geeft aan hun karakters. Ik kijk naar de twee en zie de gelijkenissen met mij en met hun moeder.

Moederdag

Ik bedenk me dat het morgen Moederdag is. Moederdag, een dag die bedoeld is om de onvoorwaardelijke liefde van moeders voor hun kinderen te vieren. Voor de meesten van ons is die onvoorwaardelijke liefde een gegeven, iets waar we niet dagelijks bij stilstaan. Moeders zijn er altijd, moeders staan altijd voor je klaar. Tsja, voor de meesten van ons. Voor veel gezinnen is Moederdag een dag waarin een ziekte of een overlijden extra voelbaar en verdrietig zijn. Voor sommige gezinnen is Moederdag een dag voor reflectie om hele andere redenen.

Verloren zekerheid

De vechtscheiding lijkt na jaren in een rustiger vaarwater, de procedures zijn gevoerd, de wonden gelikt, het leven gaat door. Pa en ma hebben hun weg al lang weer gevonden in relaties en werk. Maar de wonden, nee die zijn nog niet geheeld. De littekens zijn nog rauw. Pa en ma zijn gescheiden; en niet zo’n klein beetje ook.

Drie zonen uit een gebroken stamgezin. Kinderen van twee ouders die niets gezamenlijks meer hebben. Niets gezamenlijks, zelfs niet de kinderen. Kinderen van ouders die ieder op hun eigen wijze hopeloos hebben gefaald in de belangrijkste opdracht van hun leven. Kinderen die hun moeder niet meer zien, niet omdat zij dat zelf zo hebben gewild en vast ook niet omdat hun ouders dat zo hebben gewild. Kinderen die een belangrijke basiszekerheid in hun leven zijn kwijtgeraakt: de onvoorwaardelijkheid van de liefde van hun moeder.

Het leven gaat door, ook voor drie jonge mannen die het contact met hun moeder zijn verloren, die hun moeder zelfs op dagen die voor hen belangrijk zijn niet meer spreken. De drie jonge mannen hebben hun weg wel weer gevonden in studie, werk en relaties; onze onderlinge banden sterker dan ooit. Het leven gaat door, maar de pijn en het gemis blijven.

Moederdag, voor ons gebroken gezin een dag om stil te staan bij de pijn van gebroken vertrouwen en falend ouderschap.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.