Beleef jij plezier aan het stellen van grenzen?

Grenzen stellen en bewaken is een thema dat ons allemaal raakt. Zonder duidelijke grenzen heeft niets echt waarde. Zonder duidelijke grenzen voelt niets veilig en niets vertrouwd. En vrijheid, die is er alleen als er grenzen zijn die de ruimte beschermen die jij nodig hebt. Toch voelen grenzen voor veel mensen als beperkend en remmend. Soms is het spelen met grenzen gewoon leuk en speels, zoals onderstaand verhaal illustreert. Soms ervaren mensen het stellen en handhaven van grenzen echter absoluut niet als een spel. Wat betekenen grenzen voor jou?

 

De strandwacht die pappa heet!

Ik zit op het terras aan het strand te kijken naar de vele ouders die proberen om hun jonge kroost veilig door het dagje strand te loodsen. De zee lonkt, het strand is groot en druk, de golven best hoog voor een warme en zonnige dag. Kinderen rennen in en uit het water.

Ik zie een vader druk in de weer met zijn twee kinderen van een jaar of vijf. Hij spreekt ze met serieuze stem toe: niet het water in zonder bandjes; alleen in het water als pappa in de buurt is; bij elkaar in de buurt blijven; niet verder dan tot je knietjes. Pappa stelt grenzen. Prachtig, vooral ook omdat het dappere duo zich helemaal niet druk lijkt te maken over welke grens dan ook.

Een klassieke strijd ontspint zich voor mijn ogen. Pappa bewaakt dapper zijn grenzen, de kleintjes bevechten onvermoeibaar hun vrijheid. Ik ben benieuwd wie de strijd gaat winnen en kijk geamuseerd en gefascineerd toe. Intussen vraag ik me af waarom juist dit schouwspel zo mijn aandacht trekt. En daar ben ik al heel snel achter; er is helemaal geen sprake van strijd.

Pappa straalt van plezier bij zijn schijnbaar ondankbare taak. Hij bepaalt wat de grenzen zijn, hij handhaaft waar nodig. Maar hij geeft ook alle ruimte aan zijn kinderen om die grenzen te verkennen en overschrijden. Hij zorgt voor veiligheid en hij geeft vertrouwen. En daarmee geeft hij zijn kinderen alle ruimte om te ontdekken en helpt hij ze om te ervaren waar hun eigen grenzen liggen.

De twee kinderen – zo te zien met elk een duidelijk eigen karaktertje – voelen zich heel vrij in hun ontdekkingstocht. De ene wat voorzichtiger en onderzoekender dan de andere die wat stoerder en onstuimiger lijkt. Beiden spelen ze dit spel op hun eigen wijze. Beiden zijn ze schijnbaar helemaal niet bezig met pappa’s grenzen. Intussen lijken ze zich er wel steeds van bewust als ze te ver over die grenzen heen dreigen te gaan en weten ze zichzelf weer snel binnen de veilige grenzen te brengen. Ze weten blijkbaar ook heel goed dat, als dat een keer echt nodig zou zijn, ze er volledig op kunnen vertrouwen dat de strandwacht die pappa heet er altijd voor ze is.

Wat een mooi voorbeeld is dit schouwspel van het spelen met grenzen dat we met zijn allen elke dag doen. Zo mooi kan dit spel dus zijn. Maar intussen weet ik ook wat voor strijd dit spel voor velen van ons dagelijks is. Veel mensen worstelen met het stellen (en handhaven) van grenzen aan hun kinderen, aan hun partners of andere mensen in hun omgeving. Zelfs met het bepalen en in acht nemen van hun eigen grenzen hebben velen vaak de grootste moeite.

 

Heb jij moeite met het bepalen van jouw grenzen of ben je benieuwd waarom het stellen en bewaken van grenzen zo belangrijk is?

Ga dan naar www.petervannieuwburg.nl/coaching/grenzen of www.thetruetalentteam.nl/het-belang-van-het-stellen-en-handhaven-van-grenzen en lees meer over mijn visie op dit onderwerp.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.